Skip to main content

Τι είναι η Αντλία Θερμότητας ;

Η Αντλία Θέρμανσης είναι μία μηχανολογική διάταξη που επιτρέπει την απορρόφηση ενέργειας από το περιβάλλον (χαμηλή θερμοκρασία) και την μεταφορά της στον χώρο που επιθυμούμε την θέρμανση του (υψηλότερη θερμοκρασία).

Η αντλία μπορεί να απορροφά θερμότητα από ένα κρύο περιβάλλον, ακόμη και αρκετών βαθμών κάτω από το 0 καθώς το μέσον απορρόφησης αυτής της ενέργειας (το ψυκτικό υγρό) είναι κατά πολύ πιο κρύο από το περιβάλλον (-80οC) όταν εκτονώνεται στην βαλβίδα εκτόνωσης και μετατρέπεται σε αέριο. Αυτό το πολύ κρύο αέριο απορροφά ενέργεια από το λιγότερο κρύο περιβάλλον του μέσω εξωτερικού εναλλάκτη με έναν ή δύο ανεμιστήρες, και θερμαίνεται αρκετά ώστε να ανέβει η θερμοκρασία του σημαντικά.

Το θερμοδυναμικά φυσικά φαινόμενα μέσα από μία αλληλουχία κύκλων διαρκώς μεταφέρουν ενέργεια από το περιβάλλον στο σπίτι, καταναλώνοντας πολύ λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια – την οποία μάλιστα μπορούμε να παράγουμε εμείς!

Τι κερδίζω με μια Αντλία Θερμότητας ;

Υπολογίστε το κέρδος σας

Ένας πρακτικός τρόπος υπολογισμού του οφέλους από την θέρμανση με χρήση αντλίας θερμότητας και φωτοβολταϊκού είναι ο παρακάτω

Περίπτωση 1η

Χρήση Πετρελαίου

Με με μέση τιμή αγοράς για το χειμώνα 23/24 τα 1.000 λτ. πετρελαίου κοστίζουν 1.300 € και αποδίδουν 9.000 kWh θερμικής ενέργειας.

Μέσω αντλίας θερμότητας η ίδια ενέργεια παράγεται από 3.000 kWh ηλεκτρικής ενέργειας που κοστίζει περίπου 500 €.

Αυτή την ενέργεια την παράγει
με κόστος 0 € ένα Φ/Β σύστημα 2,2 kW!

Περίπτωση 2η

Χρήση Φυσικού Αερίου

Με μία προσέγγιση τιμής 0,08€/kWh (χρέωση όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, με τιμή/κιλοβατώρα), αν ένας καταναλωτής θέλει 9.000 kWh θερμικής ενέργειας από φυσικό αέριο, θα απαιτεί 9.000*0,08= 720 € συν χρεώσεις δικτύου (διανομής, μεταφοράς, φόροι κλπ). Η εκτίμηση είναι 15% κάτω από το πετρέλαιο για φέτος, δηλ. 1.100 €.

Μέσω αντλίας θερμότητας η ίδια ενέργεια παράγεται από 3.000 kWh ηλεκτρικής ενέργειας που κοστίζει περίπου 500 €.

Αυτή την ενέργεια είναι σε θέση να την παράγει
με κόστος 0 € ένα Φ/Β σύστημα 2,2 kW!

Δωρεάν Μελέτη Διαστασιολόγησης και Εγκατάστασης από την Τεχνήμων

Μελέτη των αναγκών θέρμανσης του σπιτιού και πώς αυτές εξυπηρετούνται σήμερα.
Εισήγηση του πώς αυτές θα εξυπηρετούνται μέσω αντλίας στο μέλλον.

Με αυτή τη μελέτη αξιοποιούμε ότι υποδομή θέρμανσης διαθέτει το σπίτι και την συνδυάζουμε με την αντλία για περιορισμό του κόστους με την μικρότερη δυνατόν επένδυση, επαρκή όμως για μια ποιοτική θέρμανση!

Πως εγκαθιστώ μια Αντλία Θερμότητας ;

Μία Αντλία Θερμότητας εγκαθίσταται πολύ εύκολα, με μικρές υδραυλικές και ηλεκτρικές παρεμβάσεις. Υπάρχουν βέβαια κάποιοι τεχνικοί κανόνες που πρέπει να ισχύουν.

Μία αντλία μπορεί να συνδεθεί σε ένα δίκτυο θέρμανσης με πολλούς τρόπους:

Απευθείας στα καλοριφέρ

Αυτό είναι δόκιμο μόνο αν οι διατομές του υφιστάμενου δικτύου το επιτρέπουν ή αν φτιάχνουμε καινούριο δίκτυο.

Μέσω δοχείου αδρανείας

Για να αντιμετωπίσουμε τις μικρές διατομές του δικτύου θέρμανσης, να μειώσουμε τα πολλά on/off, πράγμα που συμβάλει στην ακόμη πιο οικονομική λειτουργία και στην μακροζωία της συσκευής, την αξιοποίηση νυχτερινών τιμολογίων ρεύματος κλπ.

Για να λειτουργήσουμε με χρήσιμους -αν όχι απαραίτητους- υβριδισμούς.

Αν πρέπει να συνδυάσουμε την αντλία δεύτερη ή τρίτη πηγή θέρμανσης (Ηλιακό Θερμοσίφωνα, λέβητα πετρελαίου ή αερίου, ενεργειακό τζάκι κλπ) που διαθέτουμε.

Ως υποστήριξη σε σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης

Η τροφοδοσία της με ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να γίνει με απλή συνδεσμολογία στο ηλεκτρικό δίκτυο της εγκατάστασης. Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να γίνεται από οποιοδήποτε μέσο όπως: Το ίδιο το δίκτυο, το δικό μας ρεύμα από φωτοβολταϊκά, με γεννήτρια εφεδρική, με σύστημα αποθήκευσης κλπ.

Η διαχείρισή της μπορεί να γίνεται από απόσταση, διαδικτυακά.

Αυτό προσφέρει επιπλέον και την δυνατότητα άμεσης διάγνωσης προβλημάτων λειτουργίας, άμεσης διάγνωσης πιθανών βλαβών κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, η αντλία απαιτεί προσεκτική και κατάλληλη διαστασιολόγηση

και τεχνικά αρμόζουσα συνδεσμολογία με το δίκτυο θέρμανσης.

Πως εξασφαλίζω την Αντλία Θερμότητας ;

Σε κάθε κατασκευή παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διασφαλίζονται οι καταναλωτές με υπηρεσίες υποστήριξης της διαρκούς λειτουργίας των συσκευών και εγκαταστάσεων.

Η αντλία θερμότητας δεν απαιτεί τακτικό service συντήρησης πέραν από την διασφάλιση της καθαριότητας του δικτύου θέρμανσης -δηλαδή τον καθαρισμό των φίλτρων. Σαν συσκευή βέβαια, δεν αποκλείεται να παρουσιάζει βλάβες στην πορεία των ετών της λειτουργίας της.

Έτσι η «Τεχνήμων», πέραν από την εγγύηση που δίνει ο κατασκευαστής της συσκευής, συμπληρώνει τις εγγυήσεις σας ως εξής:

2 Χρόνια Εγγύηση

καλής λειτουργίας όλης της εγκατάστασης (υδραυλικά και ηλεκτρικά μέρη).

Μέγιστη Απόδοση

με αλλαγές στην ρύθμιση της συσκευής, ανάλογα με τις ανάγκες του καταναλωτή, είτε διαδικτυακά είτε μέσω δικτύου wi-fi.

Ασφάλιση

του εξοπλισμού και της κατοικίας για έναν χρόνο.

Επιτήρηση

της λειτουργίας της συσκευής για πάντα. Τηλεματική διάγνωση βλαβών.

Μηδενίστε για πάντα το κόστος θέρμανσης
με ένα φ/β και μία αντλία θερμότητας!!!

Η Τεχνήμων -που ασχολείται συστηματικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και την εξοικονόμηση ενέργειας- είναι σε θέση να διαστασιολογήσει, να κοστολογήσει και να κατασκευάσει ένα σύστημα που να ανταποκρίνεται αξιόπιστα στις συνδυασμένες ανάγκες σας.
Μάθετε τα πάντα για τις αντλίες θερμότητας

Δείτε περισσότερα
espa-el
elΕλληνικά