Αρχές Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής

Παρά το γεγονός ότι η όλη λειτουργία και φιλοσοφία μας σε σχέση με τις ανάγκες του μικρομεσαίου καταναλωτή στο τεχνικό οικοδομικό και ηλεκτρομηχανολογικό έργο συνιστά καινοτομία, καθώς καλύπτει μεγάλη έκταση τεχνικών αναγκών και σχετικών υπηρεσιών σε ευρύτερες περιοχές της Ελλάδας μέσω δικτύου καταστημάτων ‘Τεχνήμων & ΕΔΑΠ’, εξελισσόμαστε διαρκώς. Αναζητούμε το καινούριο, το χρήσιμο, το κατάλληλο για τις ανάγκες των πελατών μας οι οποίες επαναπροσδιορίζονται συνεχώς.
Αν και η ενασχόλησή μας με τους ανελκυστήρες, τα φωτοβολταϊκά και την εξοικονόμηση φανερώνει τα παραπάνω, εν΄ τούτοις η καινοτόμος συμπεριφορά μας φανερώνεται και από τα παρακάτω:

Αρχές Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής
Ο Alberti ορίζει την Αρχιτεκτονική, σαν εκείνη τη νοητική σύλληψη που οδηγεί τη ζωή και την εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών, στο να εναρμονιστούν όσο το δυνατόν καλύτερα και πληρέστερα με τα κριτήρια: "necessitas, commoditas και voluptas".
Η "αναγκαιότητα - necessitas", ορίζεται σαν η εναρμόνιση της κατασκευής με τους νόμους της φυσικής και της μηχανικής.
Η "άνεση - commoditas", εκφράζεται από την κάλυψη της, μιας, μέσης κοινωνικής ανάγκης και
Η "Θελκτικότητα - voluptas", ορίζεται σαν η ικανότητα της αρχιτεκτονικής να εκφράζει, με τα δικά της μέσα, μια ποιητική του δομημένου χώρου, που προέρχεται από την εσωτερική ευχαρίστηση της έκφρασης του συναισθήματος της ομορφιάς.

Η βιο-ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ σύλληψη
Και σαν τέτοια, εννοούμε, την ενσωμάτωση όλων εκείνων των ευαίσθητων και κρίσιμων παραμέτρων, που θα μας οδηγήσει όχι μόνο στην κάλυψη των κριτηρίων: "necessitas, commoditas και voluptas", αλλά και του κριτηρίου "ecologicas - της λογικής του οίκου" της οικολογικής λογικής. Της εξοικονόμησης δηλαδή ενέργειας και της χρησιμοποίησης οικοδομικών υλικών φιλικών προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Σε κάθε ανακαίνιση, περιορισμένη η ακόμη περισσότερο γενικευμένη, ενσωματώνουμε όσες βιοκλιματικές λειτουργίες μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς να επιβαρύνουμε το κόστος του έργου, συχνά μάλιστα μειώνοντας το κόστος χρήσης της κατοικίας στη συνέχεια.
Σε περιπτώσεις κατασκευής από την αρχή, μπορούμε να υλοποιούμε μία πλήρη βιοκλιματική αρχιτεκτονική μελέτη την οποία στη συνέχεια και θα υλοποιούμε. Η μελέτη αυτή θα βασίζεται στους άξονες:
Γεωβιολογία: η επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στον ανθρώπινο οργανισμό
Ραδιενέργεια: με τον φυσικό αερισμό των χώρων οι επικίνδυνες ουσίες μπορούν να μειωθούν σημαντικά
Ενεργειακή Διαχείριση, μελέτη του τοπικού κλίματος: τα κλιματικά δεδομένα της περιοχής διαμορφώνουν αρχιτεκτονική ώστε να παράγονται συνθήκες θερμικής άνεσης.
Οικολογικά υλικά: Ωστενιτικός χάλυβας, Ωμή άργιλος, Ασβέστης, Κόλλα από καουτσούκ, Κετσές από καρύδα λόγω των φυσικών ιδιοτήτων τους αποτελούν τα καλύτερα δομικά υλικά.

Η ολιστική αρχιτεκτονική (βιοκλιματική αρχιτεκτονική, οικολογική δόμηση και γεωβιολογία) είναι προφανές ότι δεν αφορά μόνο τα νέα κτίρια, αλλά βρίσκει εύκολα εφαρμογή, σχεδόν, σε κάθε τύπο παλαιού κτιρίου για παράδειγμα
1. μέσα από την διαδικασία σωστής θερμομόνωσης
2. μέσα από την εφαρμογή, σε αυτό, ενεργητικών και παθητικών ηλιακών συστημάτων (π.χ. θερμοκήπια, ηλιακές καμινάδες κλπ)
3. μέσα από την χρησιμοποίηση π.χ. μικρών συστημάτων φωτοβολταϊκών, που εύκολα μπορούν να μπουν σε οιοδήποτε κτίριο
4. μέσα από τη χρησιμοποίηση οικολογικών και φιλικών προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον οικοδομικών υλικών
Υπάρχουν δεκάδες πια, παραδείγματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που μεμονωμένα κτίρια ακόμη και στο κέντρο των πόλεων, ή μέχρι και ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα (μέσω π.χ. της συνένωσης των ακάλυπτων χώρων τους) μετατρέπονται σε σημαντικό βαθμό σε οικολογικά!
Και μπορεί να μην εξοικονομούν ενέργεια, μέχρι 90 και 100% όπως ένα νέο κτίριο, αλλά για φανταστείτε το πόσο σημαντικό είναι για την τσέπη, την οικονομία και το περιβάλλον μας, ακόμα και ένα «ταπεινό» 30 ή 40% !!!

Παραδοσιακοί ανεμόπυργοι
Οι πρόγονοι μας επιβίωσαν άνετα για χιλιάδες χρόνια κάτω από όμοιες κλιματικές συνθήκες με τις δικές μας.
Αυτό ήταν εφικτό γιατί είχαν υιοθετήσει φυσικά συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού για τα σπίτια τους.
Ένα τέτοιο σύστημα ήταν ο ανεμόπυργος, που συναντάμε στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική πολλών παραδοσιακών χωρών.
Ο ανεμόπυργος με ύψος από 2 έως 20m, συλλαμβάνει και εκτρέπει τον άνεμο δημιουργώντας ροή αέρα μέσα στο κτίριο.
Η επιλογή των αρχιτεκτόνων τότε να κατασκευάσουν ένα πύργο δροσισμού που να προεξέχει σημαντικά πάνω από το κτίριο δεν ήταν καθόλου τυχαία.
Σε χαμηλά κτίρια ή σε κτίρια σε πυκνοκατοικημένο περιβάλλον ήταν δύσκολο να πετύχουν καλό αερισμό.
Έτσι επινοώντας τους ανεμόπυργους πέτυχαν να συλλαμβάνουν τον αέρα ψηλά όπου είναι πιο δροσερός και λιγότερο σκονισμένος.

Σύγχρονες αιολικές καμινάδες
Στην σημερινή εποχή η γνώση του παρελθόντος αποτελεί αφετηρία για πολλούς σύγχρονους αρχιτέκτονες να εφαρμόσουν τεχνικές παθητικής ψύξης.

Βιοκλιματικές κατοικίες
Οφείλουμε να σχεδιάσουμε με γνώμονα το περιβάλλον. Να γνωρίζουμε στοιχειωδώς τους κανόνες του βιοκλιματικού σχεδιασμού.
Από ηθική άποψη δεν μπορούμε να εξακολουθούμε να ζούμε, κληρονομώντας από τους προγόνους μας, ενώ δανειζόμαστε και υποθηκεύουμε το μέλλον των παιδιών μας.

Λειτουργίες ‘Έξυπνου Σπιτιού’

ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΑΣ!!!
Με τις λύσεις αυτοματισμού μπορείτε:
Να ανάψετε, να κλείσετε ή να ρυθμίσετε τα φώτα του σπιτιού σας από οπουδήποτε! Ομοίως με τις τέντες ή τα παντζούρια
Να ελέγξετε τις ηλεκτρονικές σας συσκευές (κουζίνα, πλυντήρια θερμοσίφωνα, home theater ή το PC)
Να μοιράσετε εικόνα, ήχο τηλέφωνο και Internet για να εισάγετε στη συνέχεια τα νέα προϊόντα και τις υπηρεσίες που ‘έρχονται’, δηλαδή τηλεφωνία πάνω στο Internet, καλωδιακή τηλεόραση, Video on demand…
Να επιβλέψετε την κατάσταση στο σπίτι (παιδιά, βοηθητικό προσωπικό, άλλοι εργαζόμενοι κτλ)
Να κάνετε διαχείριση ενέργειας (Λειτουργίες ψύξης, θέρμανσης, τεντών, παντζουριών κτλ με κατάλληλους αισθητήρες και χειρισμούς από απόσταση)
Να παρακολουθείτε τον επαγγελματικό σας χώρο κα να μπορείτε να τον ελέγχετε από το σπίτι σας ή αλλού
Να έχετε όλα τα παραπάνω σε ένα τηλεκοντρόλ
Λύσεις αυτοματισμού μπορείτε να εγκαταστήσετε τώρα ή στο μέλλον, με την αναγκαία υποδομή καλωδιώσεων ισχυρών και ασθενών ρευμάτων.

"ΤΕΧΝΗΜΩΝ"

Ιδιωτικά Τεχνικά Έργα
Ενεργειακά Έργα
Ενεργειακές Υπηρεσίες

Επικοινωνία

Μακεδονομάχων 15 - Σέρρες