Skip to main content

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου, σε συνεργασία με τη Greenpeace και τον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου, πρόκειται να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων υλοποιώντας το δεύτερο πιλοτικό έργο ενεργειακής αναβάθμισης Passivistas, το projectτου Ταύρου, και καλεί τον κόσμο να το υποστηρίξει. Στη νέα πλατφόρμα crowdfunding μπορεί ο καθένας να κάνει δωρεά για την πραγματοποίηση του έργου, που ανοίγει νέους ορίζοντες στην οικιακή εξοικονόμηση ενέργειας, κερδίζοντας δωράκια και σημαντικά προνόμια.

Οι 8 οικογένειες που διαμένουν στο παλιό προσφυγικό κτίριο που θα αναβαθμιστεί βιώνουν κάτι γνώριμο σε όλους μας: πολύ κρύους χειμώνες με υγρασία και ανυπόφορα ζεστά καλοκαίρια. Ταυτόχρονα, επιβαρύνονται από την ενεργειακή κρίση, σπαταλώντας μεγάλα ποσά για να κλιματίσουν την κατοικία τους χωρίς όμως αποτέλεσμα.Το Tavros project θα φέρει τις οικογένειες από το παρελθόν… στο παθητικό σπίτι, δηλαδή σε ένα κτίριο μηδενικών εκπομπών ρύπων που θα παράγει και τη δική του ενέργεια! Θα χρησιμοποιηθούν τεχνολογίες που έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με σκοπό να δοκιμαστούν και να εισαχθούν στα επιλέξιμα υλικά στη χώρα μας, ενώ ολόκληρη η πολυκατοικία θα αξιοποιηθεί ως κόμβος εκπαίδευσης, ενημέρωσης και υποστήριξης της καινοτομίας.

“Ξεκινάει η καμπάνια για το δεύτερο πιο σημαντικό project μας μετά από αυτό του Παπάγου. Την ώρα που έννοιες όπως η αειφορία ή η ορθολογική χρήση ενέργειας έχουν χάσει το πραγματικό τους νόημα, την ώρα που οι πολίτες απελπισμένοι ψάχνουν άδικα να βρουν φθηνούς και αποδοτικούς τρόπους θέρμανσης και ζουν σε συνθήκες απόλυτης ενεργειακής φτώχειας και άθλιας ποιότητας ζωής, εμείς θα αποδείξουμε ότι εύκολα και μεθοδικά μπορούμε όλοι να ζούμε σε καλύτερα σπίτια. Το αποδείξαμε μια φορά, θα το αποδείξουμε πάλι και τώρα και με ένα όπλο παραπάνω τη δεδομένη στιγμή: πολύ περισσότερη εμπειρία αλλά και ισχυρότερους συμμάχους.”αναφέρει ο επικεφαλής των Passivistas και πρόεδρος του ΕΙΠΑΚ Στέφανος Παλλαντζάς.

“Μια σωστή ενεργειακή μετάβαση ξεκινάει από τη μείωση των ενεργειακών μας αναγκών. Όταν αυτό συνδυάζεται με ένα σπιτικό στο οποίο ζεις άνετα, είναι σαν να λούζεται από φως ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε. Μακάρι η πολιτεία να παραδειγματιστεί βλέποντας απλούς ανθρώπους που αλληλοστηρίζονται και προχωράνε μόνοι τους και να δημιουργήσει τον χώρο για τη μετατροπή του κτιριακού αποθέματος σε παθητικές κατοικίες. Μέχρι τότε έχουμε μόνο ο ένας την άλλην.” σχολιάζει η Σάντυ Φαμελιάρη, Υπεύθυνη Προγραμμάτων για την Κλιματική Αλλαγή στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

“Οι πόλεις με ουδέτερο άνθρακα διακυβεύονται στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Αλλά για να φτάσουμε στις πόλεις πρέπει να ξεκινήσουμε από τα κτίρια, να πάμε σε οικοδομικά τετράγωνα, να πάμε στη γειτονιά αναβαθμίζοντας τα κτίρια σε παθητικά και μετά να προχωρήσουμε στις πόλεις. Αυτό είναι ένα στοίχημα, θέλει δουλειά αλλά είμαστε εδώ και θα το κάνουμε!”δηλώνει ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου.

Οι δωρεές θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του έργου και οι ενδιαφερόμενοι θα απολαύσουν μια σειρά από δωράκια και προνόμια. Από μικρά αναμνηστικά μέχρι συμβουλές σύστασης ενεργειακών κοινοτήτων και επισκέψεις στο κτίριο με “ξεναγό” που θα εξηγεί γιατί αυτό είναι το σπίτι του μέλλοντος. Ωφελούμενη θα είναι συνολικά η κοινωνία, αφού Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου, Greenpeace και Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου στοχεύουν να αξιοποιήσουν αυτό το παράδειγμα ως πρότυπο για τις αναγκαίες αναβαθμίσεις, προς μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος και βελτίωσης του βιοτικού μας επιπέδου.

Βοήθησε κι εσύ τον Μάριο, την Κούλα, τον Κώστα και τους υπόλοιπους ενοίκους της Πειραιώς 211 να αποκτήσουν το σπίτι που τους αξίζει και που θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για όλους μας!Το καλύτερο σπίτι δεν είναι προνόμιο των λίγων, είναι δικαίωμα όλων και κάνει καλό και στον πλανήτη!

SOURCE:

espa-el
en_USEnglish